Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek? | Poradnik

Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek? | Poradnik

Tajemnice Dobrej Oliwy: Jak Ją Rozpoznać?

oliwa z oliwek- źródło pixabay.com

Podstawą rozpoznania dobrej oliwy jest jej smak i wygląd.

Wybierając produkty pakowane w ciemne szklane butelki, chronimy oliwę przed utratą jej właściwości. Czytanie etykiet staje się kluczowym elementem, a preferencję należy przykładać do oliwy extra virgin z kwasowością poniżej 0,8%. Tylko takie oliwy znajdziecie w naszym asortymencie. Oliwa o wyższej kwasowości nie może być nazywane extra virgin. Świeża oliwa z Grecji powinna posiadać lekko gorzkawy posmak z wyraźną nutą oliwek.

 

Test zapachu, smaku i koloru.

  • Zapach jest niezwykle istotnym elementem oceny jakości oliwy. Podgrzewając odrobinę oliwy do temperatury około 30°C, możemy oczekiwać, że dobrej jakości produkt będzie pachniał świeżo wyciśniętym owocem. Intensywny i zielony zapach to dobry znak, świadczący o wysokiej jakości oliwy z Grecji.
  • Smak jest kolejnym kluczowym elementem. Owoce oliwek są naturalnie cierpkie i gorzkie, dlatego dobra oliwa nie powinna być zbyt łagodna. Charakterystyczny pikantno-pieprzny posmak, wynikający z obecności polifenoli, potwierdza jakość oliwy.
  • Kolor może się różnić w zależności od odmiany oliwek i ich stopnia dojrzałości. Unikajmy jednak oliw o pomarańczowo-czerwonych refleksach, które mogą świadczyć o utracie jakości.

Oliwa z oliwek to skarb kuchni, ale aby cieszyć się całym jej bogactwem, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Oferowana przez Olimpos oliwa z pierwszego tłoczenia to właśnie ta pochodząca z greckich plantacji, gdzie oliwki są uprawiane ekologicznie. Proces ekstrakcji na zimno to kluczowy krok, zachowujący wszystkie dobroczynne właściwości tego oleju. Oliwa z Grecji, o niskiej kwasowości, doskonale współgra z sałatkami i innymi potrawami, sprawiając, że warto sięgnąć po nią.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.